Monday 8 June 2009

Fauna urbis

Promiteam in eseul anterior o clasificare, departe de a fi completa si fara nicio pretentie de exhaustivitate, a faunei urbane de care ne lovim in fiecare zi. Am observat ca radio guerilla a lansat o campanie similara "Atlas de mitocanie urbana", clasificarea mea nu e o copie, este altceva, ei doresc sa loveasca mai tintit in anumite categorii de oameni, pe cand clasificarea mea e realista, ea descrie ceea ce vede, fiind pe de o parte si mai stiintifica dar pe alocuri renuntand la un atare registru stilistic pentru o empatizare cu noi, toti cei care suntem oropsiti de creaturile astea. Macar haz de necaz sa putem face.

Asadar, Homo sapiens sapiens, in evolutia sa, a considerat ca "sapiens" e plicticos si s-a hotarat sa creeze un nou regn, "Cocalaria". Reprezentantii acestui regn sunt o populatie eterogena si au proprietatea preluata de la stramosii lor nu foarte indepartati, amibele(cu care se aseamana mai ales ca numar si ca abilitate de gandire), de a fi foarte maleabili, putand lua variate forme, asa incat vom constata adesea ca un reprezentant al unei specii poate, in anumite conditii(betie, operatie de schimbare de sex) sau chiar in urma unor evenimente minore(urcatul intr-o masina, bautul unei singure beri) sa paseasca foarte usor in alta specie din clasificarea de mai jos.

Asadar, Regnul Cocalaria cuprinde pana acum 3 familii sistematizate.

I. Familia N-am cu ce

1. Cocalarus cerebellum absens

Specie frecvent intalnita, populand aproape intreg arealul mai sudic al Romaniei, reprezentantii ei sunt xtrem de diversificati ca aparenta, insa din punct de vedere al comportamentului sunt identici, creierul lor atrofiat pana la disparitie amenintand cu extinctia dura si irevocabila orice urma de idee mai stralucita ce ar dori sa se nasca, astfel ca acestea sunt avortate chiar inainte de a prinde contur. Cu o descendenta cel mai adesea "nobila", de taran urbanizat si devenit muncitor pe fabricile si uzinele tarii, el decide de la o varsta frageda ca scoala e pentru dobitoci si ca viata se traieste band bere cu prietenii si acuplandu-se cu cat mai multe reprezentante ale speciei in tinerete, band bere si spargand seminte la meci, in timp ce isi injura nevasta si fluiera dupa femei pe strada, ocazional punand mana sau apeland la membre pentru a obtine satisfactie, la varsta mijlocie. La final, la batranete viata se traieste band bere si tuica, in acelasi timp injurandu-si nevasta, regimul, tara, tineretul si adoptand un comportament precum un animal proaspat scos de la zoo si lasat liber in oras.
Reprezentantii acestei specii sunt caracteristici pentru intreaga familie, insa am considerat ca si restul speciilor sunt necesare, pentru particularitatile lor demne de luat in seama

2.Dobitocus auto maximus

Automobilul, inventia Homo sapiens sapiens, care ii ajuta pe acestia sa se deplaseze mai repede si mai eficient, are un efect interesant de remarcat pe reprezentantii speciei anterioare. O data intrati in el, devin mai rau ca niste bizoni scapati aiurea printr-un camp, considerand ca scoala de soferi, ca orice alta scoala, e pentru dobitoci si regulile din legi pentru prosti. Drept urmare, mersul lor este haotic, strada fiind, dupa ei, pe masura capacitatii lor de intelegere si dupa cum le este si capul- goala, reprezentantele de sex feminim trebuie claxonate, la fel ca orice lucru, mobil sau imobil(cladiri) care le apare pentru o secunda in campul vizual altfel imperturbat. Nu lipsesc manelele sau muzica house, ambele la maximum de sonor, geamurile coborate si scuipatul frecvent de frica unei infectii bucale ori de cate ori zaresc si un minimum de inteligenta(minimum minimorum, luand in considerare ca orice peste 0 e mult pentru ei). Manele si house sunt preferate datorita repetitivitatii mari si faptului ca nu au nevoie de multa interpretare, repezentantii nefiind nici capabiili nici dornici de asa ceva.

3. Taximetristus tristus

Specie aparte, derivata din cea de mai sus, dar distincta, reprezentantii ei petrec cea mai mare parte a zilei in automobil, care devine un al doilea corp pentru ei, dar spre deosebire de rudele lor nu foarte indepartate din punct de vedere al creierului, gasteropodele(de ex. melcii), ei nu isi duc cochilia ci cochilia ii duce pe ei. Mai rau decat bizonii scapati din ciurda, acestia actioneaza nu numai in deplina ignoranta a legii si regulilor, ci chiar impotriva lor intentionat. Altfel caracteristicile seamana foarte mult cu cei din 2, insa acestia trebuie sa mai interactioneze cu alte specie, printre care si Homo sapiens sapiens, ceea ce le provoaca frecvent alergii, ca orice alta aluzie la cultura, inteligenta sau stiinta. Se feresc sa duca clienti la Ateneu Opera sau teatre sau daca o fac scuipa des in san, fiind si estrem de religiosi, in pofida blestemelor proferate impotriva divinitatii proprii.

4. Cocalara felina

Denumita de concetatenii ei generic "pitipoanca", ea este varianta feminina a cocalarului fara creier(1), dat findca specia respectiva nu poate include femele, natura nelasand o astfel de specie sa procreeze. Din nefericire, reprezentantii 1 s-au prins si acum se acupleaza cu diverse alte specii, printre care aceasta, parca destinata special lor. Cu o atitudine intotdeauna ostentativa, vulgara, machiata atat d emult incat indienii ar fi invidiosi, cu diverse streanguri si metale grele atarnate prin toate partile pentru a se feri de spiritele rele, aceste creaturi traiesc doar pentru a manca si a atrage barbatii, in oricare ordine. De obicei atrasi de ele se simt numai reprezentantii 1, dar mai exista si erori ale naturii. Se constata fenomenul de atractie inversa, anume cu cat mananca si fumeaza mai mult, cu atat atragerea barbatilor devine mai dificila, iar aceasta devine si mai dificila o data ce se ia in calcul factorul varsta. Au aceeasi alergie la inteligenta, mai putin cand merg la ginecolog(desi asta nu e o garantie a inteligentei, exista ginecologi departe de Homo sapiens sapiens), datorita frecevntelor gazduiri de nevertebrate in corpul lor, nevertebrate care le sunt de altfel singurii prieteni.

5. Manelistus maniacus

Spre deosebire de celalalte specii, acesti indivizi adera toti la aceeasi strcuctura exterioara, definindu-se doar prin muzica, insa acest fapt le da o multumire de sine si adesea o aroganta nemasurata, pentru ca spre deosebire de cocalarul care se distinge doar prin lipsa de creier, acestia se disting prin lipsa de creier si o pasiune nestavilita fata de tot ceea ce inseamna manele sau rromisme si rromanisme. Arboreaza o uniforma stas, care imita designeri din categoria Homo sapiens sapiens si uneori doar spaiens, dar cum acele haine sunt si prea scumpe pentru lenea lor dar si prea artistic lucrate, iar cuvantul arta trebuie tinut departe de vagile urme de vocabular pe care le au, prefera copiile 1:5000 din punct de vedere al calitatii, uneori mergand si 1:150 000 daca pretul e corect dupa ei. De multe ori fac reclama falsa, "vand chiloti armani 3 la 1 leu", care functioneaza de minune in cadrul acestui regn. Intrebati, ei traiesc in lumea lor unde fac afaceri grozave si castiga multe milioane, insa in realitatea imediata sunt intotdeauna trantori, traind de pe o zi pe alta de pe banii parintilor, de regula din familia Expiratis(vezi mai jos).

II. Familia "Am.. da parca n-as avea"

1. Paesanus aquafobicus

Denumit generic "taranul", specia "taranul speriat de apa" nu este neaparat deficient major sau total la capitolul inteligenta, insa partea din creier care ar fi trebuit sa se ocupe de ingrijirea personala si activitati si atitudini precum spalatul, cititul, atitudinil si conduita sociala este lovita de o senilitate precoce, inca din copilarie, astfel incat de la tinerete si pana la batranete, acestia ne diversifica paleta olfactiva pe strada, in mijloacele de transport in comun sau chiar in casa in anumite situatii , atingand si frecvent depasind limita suportabilitatii, ajungand pana la o epilare definitiva a pilozitatii intranazale, prin moarte celulara autoindusa(apoptoza), celulele nemaidorind sa suporte asa ceva.

2. Aurolacus aurolacus

Traind pe strazi, obisnuiti fiind cu mizeria, lipsa oamenilor si aurolacul tras din punga, tuica cumparata pe datorie de la chiosc sau berea la sticla mica, aurolacul pursange denumit "boschetar", "cersetor" sau "tigan" de concetatenii sai isi face veacul cersind, fie prin tara sau peste hotare, injurandu-si sau dimpotriva compatriotii si facandu-i de rusine cand sunt in strainatate si furand sau practicand diverse alte meserii vechi de cand simtul proprietatii. Reprezinta singura specie din intreg regnul animal ce nu produce nimic, necontribuind mai mult decat ca sursa de carbon dupa moarte la ciclul vietii. Uimitor insa, in ciuda daunelor majore provocate, ce surclaseaza orice alt daunator cunoscut, concetatenii cred povestile inventate in statia de autobuz si doneaza pentru tuica cea de toate zilele acestor creaturi "ca asa e crestineste". Le dorim extinctie rapida.

3. Diva multiretardis

Specie aparte intre oameni, ce se distinge prin faptul ca reprezentantii nu lucreaza in fapt nimic, pretinzand ca fac parte din lumea teatrului, fapt cum nu se poate mai fals in cele mai multe cazuri, dar care in schimb sunt de o aroganta iesita din comun datorita faptului ca imaginea lor este proiectata pe un ecran pentru ca diversi reprezentanti ai sus-numitelor specii sa aiba motiv de a pierde vremea. Obsesia de a aparea pe micul ecran devine scopul vietii, de frica sa nu ajunga sa faca parte din special Cocalara sau Cocalarus pentru ca oricum altceva nu stiu sa faca, astfel indivizii transpun pe ecran ceea ce sunt in viata, pentru a invata generatii de viitori cocalari si cocalare sa fie mai adanc infipti in ceea ce sunt si sa fie si aroganti pe deasupra datorita statului privilegiat in societate, anume de majoritate. Indivizii se cred de asemenea experti in toate domeniile si cu o parere care valoreaza mult cand in fond ea este avortonul cocalarului lipsit de creier(I.1), poluand de exemplu duminicile altor cocalari, sub deviza, de exemplu, "in familie". Nefiind departe ca valoare de Aurolacus Aurolacus, consideram binevenita si extinctia potentiala a acestei categorii.

III. Familia "Expiratis"

1. Homo erectus viriretardus

Daca individul din specia I.1 nu alege varianta batranetei suparate pe toti si toate si a reusit sa isi asigure un venit ilicit suficient, el poate sa se transforme intr-un obsedat centrat pe singurul scop acuplarea cu femele cat mai tinere, pe care sa le prosteasca si sa le arunce precum carpele mai apoi cand se instaleaza plictiseala. Fara sa considere ca varsta aduce cu sine maturizarea si o oarecare detasare de problemele "lumesti", corporale sau materiale, si in niciun caz ca acuplarea haotica si de placere este apanajul tinerei generatii, nesatului Homo erectus viriretardus isi sacrifica si ultimul neuron sfirijit pentru clipe de placere de o efemeritate pe care nu o poate intelege. De fel om al exceselor, combina mancatul excesiv cu alte vicii, ajungand sa moara singur si depresiv o data cu terminarea resurselor financiare. Curios e ca aceste resurse atrag sexul opus si constituie cel mai puternic afrodisiac pentru femelele din acest regn si uneori din pacate si pentru primatele din diversele stadii de dezvoltare Homo sapiens.

2. Matura obsedata

Atunci cand nu este interesata de a deveni o "doamna" in adevaratul sens al cuvantului, femela poate sa aleaga acest drum, apeland la vulgaritatea nativa si apeland la diverse solutii pentru a deveni cat mai artificiala cu putinta si a atrage tinerii masculi in dorinta de acuplare. Nu va ezita de multe ori sa apeleze la resursele materiale, uneori consistente, luate de la un mascul alfa dinc categoria III.1 pentru care ea a fost ultima iubire tanara, acesta murind inainte sa apuce sa isi achizitioneze alta astfel de jucarie. Departe de dansa abilitatea de a intelege, insa ironia sortii este ca desi femela incearca sa-si comunice ca nu mai e tanara dar tot e dorita, de fapt ea este dorita din cauza modificarilor care o fac sa para mai tanara sau, cel mai adesea, datorita sitmulentului financiar care vine o data cu dansa.

3. Diva expiratis

Obisnuita din tinerete cu ideea ca nu trebuie sa faca nimic, doar sa miste falcile intr-un mod mai mult sau mai putin inteligibil pe la diverse ecrane sau in diverse birouri de "oameni importanti" sau "producatori", femela este incapabila sa accepte ca a trecut in familia Expiratis si incearca mai abitir sa se vada ca e tanara ca totdeauna, fie aparand excesiv de mult la emisiuni expirate la fel ca ea sau divortand de sotul cu care are un copil pentru un mascul mai tanar sau pozand aproape goala pe diverse afise la care sa se holbeze reprezentantii acestui regn, provocand diverse scandaluri si arborand ipocrizia dintotdeauna care resuseste de minune sa pacaleasca si sa influenteze reprezentantii regnului Cocalaria. Deziluzionata de faptul ca viata ei nu inseamna nimic si crezand ca o data cu varsta parerea ei va capata greutate, desi nici vorba de asa ceva, Diva expiratis are nevoie de certitudinea ca este adulata, certitudine pe care o ia din orice, in clusiv din faptul ca iarba e verde. Putinii masculi din aceasta specie nu se diferenteaza prea mult de femele si de multe ori se acupleaza intre ei.

Se spune sa nu etichetam, ca oamenii sunt diferiti, ca nu "avem voie sa judecam". Dar nu noi suntem cei care punem etichete. Oamenii si le pun singuri. Nu noi am creat categoriile astea, ci oamenii din ele. Fara ei, nu ar exista. Si fara ei, nu am iesi pe strada sa privim spectacolul sinelui... uneori ma indoiesc ca uman expus gol-golut in fata tuturor.

No comments:

Post a Comment